A R C H I T E C T U U R  

Home

Contact

Nieuws

Bureau

Home

Michiel Clercx

Uitgangspunt voor het prijsvraagontwerp voor de nieuwe opera van Busan was een gelijkwaardige benadering van de verschillende gebruikers. Zowel de ruimtes voor het publiek (zaal, foyers) en de ruimtes voor artiesten (toneel, backstage, repetitiezalen etc) spelen een rol in de expressie van het gebouw naar. Door de patio zijn beidde type ruimtes ook van binnenuit te ervaren. De 'veilige' scheiding in traditionele theaters tussen publiek en artiesten wordt daarmee doorbroken, waardoor het geheel van theater (performance en publiek) intenser voelbaar is. De kwaliteiten van de locatie aan het havenfront van de stad zijn maximaal benut. De opgetilde foyer over de volle breedte van het gebouw geeft een fantastisch uitzicht op de baai en de zee. De interne entreestraat met restaurants, cafés en boetieks , vanaf alle zijden van het gebouw te bereiken is verbonden met de achterliggende stad door een nieuw stelsel van routes die over een aantal nieuwe bruggen voeren. Ten opzichte van het prijsvraagprogramma is voorgesteld de functies fors uit te breiden met productiefaciliteiten (repetitieruimtes, leslokalen etc), zodat het gebouw niet een domme bonbondoos blijft voor kunstconsumptie, maar waar vanuit een uitstekend gefaciliteerde omgeving ruimte is voor creatieve ontwikkeling. De compositie van het gebouw, voornamelijk horizontaal gericht op het indrukwekkende uitzicht naar buiten wordt gecomplementeerd door een verticaal accent waarin een hotel voor artiesten wordt voorgesteld.  




Uitschrijver prijsvraag: Gemeente Busan, Zuid Korea
2011: Prijsvraagontwerp

Operagebouw, Busan Zuid-Korea

2011 prijsvraag © MCA